Kaksplus.fi

Hyviksi todetut vauvatarvikehankinnat 0-6kk

14. heinäkuuta 2017

Raskausaikana mulla meni pää pyörälle kaikesta mahdollisesta lastentarvikkeesta. Muistan, kun ekalla kerralla kierrettiin Niken kanssa iso lastentarvikeliike Vantaalla varmaan kolme kertaa läpi.  Yritettiin pohtia päämme puhki, että mitä me tästä tavaramerestä OIKEASTI tarvitaan. Jotta sulla olisi vähän helpompaa, päätin listata meidän suosikit ensimmäiselle puolikkaalle vauvavuodesta. Näille kaikille siis JÄTTIMÄINEN peukku ja meidän suosituksemme.   UNIPESÄ PETAUSPATJALLA  
Me pidettiin vauvaa usein meidän välissä unipesässä nukkumassa ja pötköttelemässä. Oli ihana ihastella pientä siinä vieressä! Vauvan voi ottaa myös turvallisemmin viereen nukkumaan pesässä, koska sen päälle pienemmälle todennäköisyydellä kääntyy unissaan.  Unipesä on varsinkin vastasyntyneelle mahtava, koska sen reunat luovat vauvalle turvallisuudentunteen. Vastasyntynyt hukkuu pinnasänkyyn, joten unipesä/pieni kehto on parempi vaihtoehto ensimmäisinä kuukausina. Kannattaa hankkia/tehdä unipesä, jossa on petauspatja. Jos vauva yllättää esimerkiksi nipalla (niskapaska), on petari helpompi laittaa pesuun kuin koko unipesä. Mulla oli vielä lisäksi petarin ja unipesän välissä kosteussuoja. 

  KAPALOPUSSI / Love to Swaddle up  
Noel oli jo vastasyntyneestä lähtien ikiliikkuja. Yöt olivat aika levottomia jatkuvan sätkimisen takia. Yritettiin laittaa hänet tavalliseen kapaloon, mutta se oli kovin vaivalloista ja poika pääsi aina sieltä vapaaksi. Sen jälkeen kun otettiin Swaddle up -kapalopussi käyttöön, meidän yöt rauhoittuivat huomattavasti. Se tuntui muutenkin paremmalta vaihtoehdolta, koska siinä vauvan kädet jäävät pään viereen, eikä niitä "väkisin" laiteta rinnalle. Noel ainakin nukkui aina, ja nukkuu edelleen, kädet pään vierellä.   SITTERI / BabyBjörn  
Raskausaikana vertailin kokemuksia sittereistä eri keskustelupalstojen kautta. Nopeasti nousi esiin, että BabyBjörn oli ehdottomasti kehutuin ja suosituin valmistaja, jonka sittereissä viihtyivät ne lapset, jotka eivät tykänneet muiden valmistajien vastaavista. Sen hyvinä puolina nostettiin esiin mm. se, että sitteri tukee lapsen omaa motorista kehittymistä. Metsästin BabyBjörnin paikallisen kirppisryhmän kautta. Noel on aina viihtynyt siinä; ensin vain ympärilleen katsoen, sitten lelukaarta näpertäen ja nyt sitteriä kovasti pomputtaen ja lelukaarta purren.

  REUNALLINEN HOITOALUSTA  
Silloin kun metsästin hoitopöydälle alustaa, tuntui, että suurin osa oli joko tasaisia tai mukamas-reunallisia. Materiaalivalinnat eivät myöskään olleet musta aina kaikkein näppärimpiä käyttöä ajatellen. Noelin Pingu-hoitoalustan löysin 4€:lla kirppikseltä. Siinä oli meidän värimaailmaan sopiva kuosi, mutta ennen kaikkea kunnolla sivuille kohoavat reunat, jotka vaikeuttavat vauvan kääntymistä sekä käytännöllinen vahakangasmainen pintamateriaali.   LEIKKIMATTO   
Ajattelin ensin, että leikkimattoa on turha hankinta. Noel on kuitenkin vastasyntyneestä lähtien ollut kiinnostunut tuijottelija, joten ajattelin sen helpottavan meidän arkea. Poika viihtyikin ihan älyttömän hyvin siinä siihen asti, kunnes alkoi liikkumaan. Laskin hänet leikkimatolle, jos kävin vessassa, tein ruokaa tai leikkihetkinä. Leikkimatossa mukana tulleissa leluissa on peili, rapisevia kohtia, vilkkuva valo ja soiva pesukarhu, jota Noel tykkäsi kaikista eniten tuijotella. Pesukarhu taisi olla ihan ensimmäinen lelu, jolla hän alkoi juttelemaan.

 RINTAPUMPPU   
Mä en ole missään vaiheessa ollut säännöllinen pumppaaja, joten mulle on riittänyt loistavasti käsikäyttöinen pumppu. Olen pumpannut maitoa lähinnä, jos ollaan jätetty Noel hoitoon. Yllättäviä menoja varten olen myös pumpannut pakkaseen hätävaraksi maitoa. Rintapumppua pidän siksi tarpeellisena, että on hyvä silloin tällöin ottaa omia hetkiä ja jättää vauva hoitoon. Parisuhdetta ja omaa itseä pitää myös hoitaa! :)

  KANTOVÄLINE /Manduca  
Me ostettiin Manduca-kantoreppu, koska Noel ei ihan pienenä viihtynyt välillä itsekseen. Oli päiviä, kun en saanut oikein mitään muuta tehtyä kuin viihdytettyä poikaa. Kantorepun myötä sain hoidettua kotiaskareita samalla, kun Noppe joko nukkui tai katseli tyytyväisenä repussa. Alkuun rintareppuilu oli tosin hieman tuskallista, koska läheisyys sai mun rintani täyttymään maidosta kivikoviksi. :D Tokihan mä pidin Noelia paljon sylissä, mutta rintarepulla oli joku kumma vaikutus.  VAUNUT + KAUKALO + ISOFIX-TELAKKA  
Mä arvostan kätevyyttä ja käytännöllisyyttä. Tästä syystä halusin autokaukalon, jonka saa napsautettua vaunurunkoon kiinni sekä isofix-telakan autoon, johon turvakaukalon voi vain asettaa kiinni ilman turvavöillä säätämistä. Meidän yhdistelmävaunut on Britaxin Smile 2 sekä autokaukalona Britaxin Baby Safe Plus SHR 2 -kaukalo. Ollaan oltu tosi tyytyväisiä meidän valintaamme molempien osalta! Vaunurunkoon kiinnittyvä autokaukalo muuten helpottaa älyttömästi kauppareissuja; nukkuvaa vauvaa ei esimerkiksi tarvitse retuuttaa istuimesta toiseen. Talveksi kannattaa muuten hankkia kaukalopussi, koska kaukaloon ei turvallisuussyistä saa pukea paksua toppahaalaria. 

  PINNASÄNKY IRROITETTAVALLA REUNALLA  
Ostin raskausaikana makuuhuoneeseemme nojatuolin, koska ajattelin, että jaksan yöllisinä imetyshetkinä nousta sängystä, kävellä Noelin sängylle, napata pojan syliin ja istahtaa nojatuolille imettämään. Totuus kuitenkin iski hyvin nopeasti...! Alkuun pidin Noelia vieressäni unipesässä, mutta sänky tuntui tosi ahtaalta. Pelastukseni oli, kun Nikke siirsi pinnasängyn omaan sänkyymme kiinni ja irroitti siitä yhden sivun (Kaikissa pinniksissä tämä ei ole mahdollista, joten kannattaa olla tarkkana pinnasänkyä valitessa, jos haaveilee sivuvaunusta!). Yöimetysten aikaan mun ei siis tarvinnut liikkua muuten, kuin nostaa vauva syliin tai vierelleni tissille. Nyt Noel liikkuu unissaan niin paljon, että varmaan pitäisi laittaa irrotettu sivu takaisin. Mulla on kokoajan ollut ylimääräinen peitto rullattuna sänkyjen välissä, mutta nyt Noel pääsee unissaan kipuamaan rullatun peiton päälle nukkumaan. 


Tässä siis Niken ja mun yhteispohdinnassa ensimmäisinä suosikeiksi nousseet vauvavuoden ensimmäisen puolikkaan hankinnat. Mitä löytyisi sun listalta? Jaa vinkkisi perustelujen kera kommenttiosioon muiden äitien avuksi. :)

6 kommenttia :

 1. Multa lähtee peukku sitterille, refluksioireisen lapsen kanssa ihan ehdoton hankinta sekä pehmustetulle matkavaihtoalustalle. Näin sai luotua mukavan vaipanvaihtopaikan reissussakin ja alunen oli helppo pestä. -kirmi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uuu, toi pehmustettu matkavaihtoalusta oli hyvä nosto! Meillä on kanssa sellainen, ja se on kyl aivan mahtava! Mä arvasin, ettei kaikkea voi tajuta/muistaa koota tähän, joten hyvä, että kommentoit! <3 :)

   Poista
 2. Viimeisimmästäkin vauvavuodesta on jo vähän aikaa, mutta juuri erää päivänä mietin, mitä hankkisin, jos vielä vauvan taloon saisin. Vaikka tiedän, kuinka i h a n a a tulevalle vauvalle on ostella kaikkea (ihan mitä vain), niin järjen kanssa ajateltuna koko lapsuuden läpi kyllä vähemmän vaan on niin palon enemmän. Erityisesti tämä pätee loputtomiin houkutusten vaatekaupoissa ja edellisten löytöjen kirpputoreilla. Lelukaupoista nyt puhumattakaan...

  Unipesiä ei kukaan ollut keksinytkään vielä muutama vuosi sitten, joten saippuan sen listaltani. Saman efektit luot helposti käärimällä pyyhkeen tai vaikka fleesepeiton pitkittäin rullalle ja rullan kehäksi vauvan ympärille.
  Unipesän sijaan ostaisin nipun sideharsorättejä. Aina tarpeellisia ja ihan kaikkeen.

  Kaksi ensimmäistä lastani kulkivat turvakaukalossa, joka kiinnitettiin auton omiin turvavöihin. Onnistui, mutta oli työlästä. Joten telakka turvakaukalon alle saa minulta pisteen.

  Vaunuja mietin, tarvitaanko lainkaan. Nyt olisin jo riittävän varma ostamaan vaunujen sijaan vain erityisen toimivat matkarattaat.

  Sitterissä meillä nukuin vain koira, hoitopöytääkään ei koskaan tullut käytettyä. Rinnakkain lypsin käsin, kun pumpuista riittävän tehon löysin vain sairaalan wanhoista sähköisistä.
  Ehkä näiden tilalle listalleni amme.

  Patapum-kantoreppu oli ihana vähän isomman vauvan kanssa, pienempiä kannoin trikooliinassa.

  Lisäksi omaan listaani kirjoittaisin vielä hyvät ja kauniit kestovaipat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi! :)

   Sideharsorätit on tosiaan näppäriä. Meillä pyöri niitä joka paikassa puklujen varalta.

   Meinasin kirjoittaa ammeen, mutta ajattelin, että se on niin itsestäänselvä, että jätin pois omasta tekstistäni. Meillä on näppärä kokoontaitettava, joka on ehdoton pienessä kylppärissä.

   Kestovaippailu tuntuu itselleni liian työläältä vaihtoehdolta. Ehkä sitten seuraavien lasten kanssa joskus rohkaistun kokeilemaan, mutta ensimmäisen kanssa on muutenkin niin paljon opittavaa, etten halunnut ottaa mitään ylimääräistä säätöä arkeen mukaan. :)

   Poista
 3. Aika samoja suosikkeja meilläkin on. Ekan lapsen kohdalla en tarvinnut ollenkaan manducaa, mutta nyt tän toisen kanssa en pystyis varmaan päivääkään olee ilman :D Niin kätevä, kun aina aika ei riitä nukuttamiseen ja puistoissa menee nopsaa hermot, jos ei nuku silloin :D Ja tuo sitteri ja leikkimatto on ollut meillä myös todella suosittuja paikkoja :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa tosiaan, että Manduca on ollut teillä erityisen tarpeellinen! :) Se kyllä pelastaa monta tilannetta, kunhan vauva vaan viihtyy siinä. ;)

   Poista